Direct LINQ queries uitvoeren

Onlangs heb ik iets ‘uitgevonden’ bij het maken van LINQ-queries. Deze queries worden namelijk uitgevoerd zodra je een item zoekt in de verzameling van objecten, dus eigenlijk pas in een foreach-loop. Ik had een ‘kleine’ fout gemaakt tijdens het ontwikkelen van dit weblog, waardoor het voor kon komen dat de database meer dan 7000x in een kwartier kon worden aangeroepen als er 2 gebruikers 20 pagina’s bekeken. Dat is natuurlijk niet echt bevorderlijk voor de performance, waardoor je soms wel tussen de 10 en 30 seconden moest wachten voordat er een pagina zichtbaar was. Nadat ik dit design issue er uit had gewerkt, waardoor de database een stuk minder wordt aangeroepen en de performance dus ook is verhoogd, ben ik op zoek gegaan hoe ik LINQ-queries direct kan uitvoeren. Dit blijkt niet zo enorm lastig te zijn. Je kunt de query gelijk in een array zetten, waardoor alle objecten gelijk worden opgehaald, dus de database wordt aangeroepen. Nadat de objecten in de array staan zal de database niet nogmaals te hoeven worden aangeroepen. Bij deze een voorbeeld query van zo’n cast.

var query = (from collectie in dataContext.GetTable() orderby collectie.Item.CreatieDD ascending select collectie).ToArray();

Een voordeel hiervan is dat alle database acties in de DAL blijven. Nog wel belangrijk om te weten is dat er nog steeds een IEnumerable wordt teruggegeven. Je hoeft dus verder niets in je code te wijzigen.


Share

comments powered by Disqus